Fény derül a védelemre

A nyárral együtt megérkezett a napfürdőzések és a csúnya leégések időszaka. Amikor csodálatosan ragyog az égen a nap, jól tudjuk, hogy megfelelő fényvédőre van szükségünk. A kérdés: kémiai vagy fizikai szűrőre célszerű-e voksolnunk?

A napsugarak káros hatása elleni védelemnek két formája van. Bőrünket belátásunk szerint fizikai, illetve kémiai elven működő készítményekkel is óvhatjuk.

Manapság a kémiai naptejek elterjedtebbek fizikai úton védelmező társaiknál. Az ezekben a készítményekben lévő vegyületek feladata, hogy felszívják a nap sugarainak igen széles spektrumát. Azonban habár az alkotórészek nagy része stabil, az ilyen termékekben lévő vegyületek gyakran okoznak allergiás reakciókat és irritálják a bőrt, emellett használatuk szabad gyök-képző, így hozzájárul a bőr idő előtti öregedéséhez.

A fizikai szűrők a fentiekkel ellentétben úgy működnek, hogy gátolják a napsugarakat abban, hogy eljussanak a bőrünkig: blokkolják, illetve visszatükrözik azokat. Ezek a stabil molekulák bőrünk felszínén maradva fejtik ki hatásukat méretüktől függő hatékonysággal, így nem idéznek elő káros folyamatokat szöveteinkben. Hátrányuk azonban, hogy textúrájuk gyakran túl sűrű, nehezen felvihető és olykor egy vékony látható réteget képeznek a bőrön.

A kérdés tehát összetett. Szavazzunk azonban akár fizikai, akár kémiai védelemre, akkor járunk a legjobban, ha a napfürdőzés szempontjából legveszélyesebb órákat árnyékban töltjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük