5 dolog, amit nem tudtál a bikinikről

A bikini idén nyáron ünnepelte 70. születésnapját, mi pedig ennek alkalmából összeszedtünk nektek 5 izgalmas tényt, amit valószínűleg eddig nem tudtatok kedvenc nyári ruhadarabotokról.

1. A bikini megszületését 1946. július 5-ére datáljuk: Louis Reard ugyanis ekkor mutatta be a nagyközönségnek legújabb találmányát. Reard nem divattervező volt, sőt, eredeti foglalkozása elég távol állt mindentől, ami a divathoz kapcsolódott, ugyanis mielőtt átvette édesanyja párizsi fehérnemű üzletét, autóiapri mérnökként dolgozott.

A kétrészes fürdőruha ötlete akkor pattant ki a fejéből, amikor Saint-Tropez-n nyaralt, és azt vette észre, hogy a nők fel-le tűrik fürdőruhájukat, hogy minél több helyen le tudjanak barnulni.

2. A kétrészes nevét Bikini Atoll-ról kapta, amely a csendes-óciáni Marshall-szigetekhez tartozott, és az USA itt tesztelte először a nukleáris fegyvereket 1946. július 1-jén. Reard szerint egy bikinit viselő nő hasonló hatást vált ki a férfiakból, mint egy atomrobbanás, ezért a ruhadarabot bikininek nevezte el.

3. Egyik modell sem vállalta azt a megaláztatást, ami a bikini nyilvános viselésével járt volna, ezért Reard egy sztriptíztáncosnőt, Michele Berdanirit kérte fel a bikini első fotózására. Reard szerint a bikini annyira aprócska, hogy elfér egy pár köbcentis kis dobozban – ezt a dobozt tartja Michele a képen a jobb kezében.

carib-furdoruha-bikini-blog-michele-bernardini
Forrás: Getty Images

4. A Vatikán azonnal bűnösnek bélyegezte a bikinit, ezért számos európai országban (Spanyolország, Portugália, Olaszország, Belgium), Ausztráliában és néhány amerikai államban is betiltották.

5. A Brigitte Bardot-ról 1953-ban készült ez a fotó a Cannes-i Filmfesztiválon, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bikini végül meghódítsa a világot, egyúttal pedig Saint-Tropez-t a világ bikini-fővárosává tegye.

carib-furdoruha-bikini-blog-brigitte-bardot
Forrás: Getty Images

(Borítókép: Marilyn Monroe 1950-ben egy forgatási szünetben a tengerparton. Forrás: Getty Images)